Adamova žebra

Originální recept: Adamova žebra vychází z doporučeného použití této směsi a přidává pár kulinářských triků pro maximální chuťový zážitek.

Ingredience:

  • 1,5 kg masitých vepřových žeber

  • 3 lžíce koření Adamova žebra (od Walla.cz)

  • 5 stroužků česneku (rozetřeného)

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce medu (volitelné pro jemnou sladkost)

  • 1 lžička celého kmínu

  • Kouřová sůl (na dochucení před koncem pečení)

 

Postup:

  1. Příprava marinády:

    • Smíchejte olivový olej, rozetřený česnek, med (volitelně) a koření Adamova žebra.

    • Vznikne aromatická pasta, kterou důkladně vetřete do žeber.

  2. Marinování:

    • Žebra nechte marinovat alespoň 6 hodin, ideálně přes noc v lednici.

  3. Pečení:

    • Předehřejte troubu na 160 °C.

    • Žebra vložte do pekáče, zakryjte alobalem a pečte 2 hodiny.

    • Poté alobal sundejte, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 30 minut dozlatova. Během pečení přelévejte výpekem.

  4. Dochucení:

    • Před koncem pečení lehce posypte kouřovou solí a celým kmínem pro extra aroma.

  5. Servírování:

    • Podávejte s pečenými brambory, domácím dipem nebo čerstvým chlebem.

 

🍽 Tipy:

  • Koření Adamova žebra od  si můžete dochutit podle vlastních preferencí.

  • Skvěle se hodí i na grilování, stačí žebra předpéct a pak krátce ogrilovat.

  • Doporučuji přidat čerstvý tymián nebo rozmarýn pro bylinkový nádech.