Originální recept: Adamova žebra vychází z doporučeného použití této směsi a přidává pár kulinářských triků pro maximální chuťový zážitek.
Ingredience:
-
1,5 kg masitých vepřových žeber
-
3 lžíce koření Adamova žebra (od Walla.cz)
-
5 stroužků česneku (rozetřeného)
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce medu (volitelné pro jemnou sladkost)
-
1 lžička celého kmínu
-
Kouřová sůl (na dochucení před koncem pečení)
Postup:
-
Příprava marinády:
-
Smíchejte olivový olej, rozetřený česnek, med (volitelně) a koření Adamova žebra.
-
Vznikne aromatická pasta, kterou důkladně vetřete do žeber.
-
-
Marinování:
-
Žebra nechte marinovat alespoň 6 hodin, ideálně přes noc v lednici.
-
-
Pečení:
-
Předehřejte troubu na 160 °C.
-
Žebra vložte do pekáče, zakryjte alobalem a pečte 2 hodiny.
-
Poté alobal sundejte, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 30 minut dozlatova. Během pečení přelévejte výpekem.
-
-
Dochucení:
-
Před koncem pečení lehce posypte kouřovou solí a celým kmínem pro extra aroma.
-
-
Servírování:
-
Podávejte s pečenými brambory, domácím dipem nebo čerstvým chlebem.
-
🍽 Tipy:
-
Koření Adamova žebra od si můžete dochutit podle vlastních preferencí.
-
Skvěle se hodí i na grilování, stačí žebra předpéct a pak krátce ogrilovat.
-
Doporučuji přidat čerstvý tymián nebo rozmarýn pro bylinkový nádech.